ALBANY DENTAL

Edmonton, AB

Fall 2013

2,400 SQ FT

8 Semi-Private Treatment Rooms

Located in the North West side of Edmonton, the design for Albany Dental combines salvaged rustic materials with a fresh colour palette containing grey, aqua and orange. A unique layout to the reception area was achieved by utilizing forms highlighted by the salvaged barnwood and a puzzle like feature wall of grey, orange and aqua stained horizontal wood pieces. Custom light fixtures in the waiting area’s open ceiling help define space and fill the volume while adding warmth and intrigue.

This 2,400 square foot dental clinic contains 8 operatories with a unique cart delivery system that saved space and allowed a simple yet well laid out distribution of four operatories on each side of the clinic with a centralized sterilization area, pan and lab area. The patient area continues the use of the salvaged barnwood as a custom lighting detail on the corridor ceilings while fresh colour palette accentuates zones and details.

This truly is a unique modern approach to a rustically inspired concept.