• Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Houzz - Black Circle

Suite #250, Birks Building

10113–104 Street NW

Edmonton, AB

T5J 1A1

E: info@bold-design.ca

P: 780.756.9639

F: 780.760.1059

© 2019 by Bold Interior Design Inc.

WESTVIEW DENTAL

When Comfort Dental group wanted to design and build their second location in the Granville community in Edmonton, they reached out to Bold Design Inc as referred to them by their dental supplier.

 

At 4,000 sq ft and ten operatories (six full size and four hygiene) this large scaled dental clinic could have easily have been overwhelming for both staff and patients.  With a clear directive from the Client that the space had to be warm and comfortable (such was the name Comfort Dental at the start of the job), the design took an organic approach to caramel hues and beiges.

 

To minimize the chance of an overwhelming experience in such a large clinic, the reception area and corridors boasted thirteen-foot finished ceilings complete with LED cove details and hanging LED decorative fixtures.  

 

The A-dec cabinets in the operatories were finished with the same caramel hue laminate and warm Cambria quartz tops.  Those finishes carried through the clinic.  Private operatories were provided with sliding glass doors while a series of semi-private operatories opened up onto a corridor basked with West natural light.

 

To maximize the efficiency of the space, secondary support areas such as storage, server room and laundry room were planned in a mezzanine space with the lab and dental utilities located under this same mezzanine.

 

To provide a comfortable space for staff, a large locker room with digital locks, a private staff washroom and a large multi-functional staff room and training room were located near the rear door.  

 

The piece of resistance however is the large welcoming reception desk.  Clad in cherry wood veneer and quartz, this central hub of the clinic provides an area for three receptionists, two private payment areas as well as lockers for the front end staff.  Both scale and proportion were key in ensuring this millwork piece was large enough for the programming needs yet beautiful to the eye.  It was designed so well that it won the 2016 Architectural Woodwork Manufacturers Association of Canada (AWMAC) Award of Excellence for a single piece of millwork under $100,000.

 

The end result was a project that exceeded Client expectations according to one of the partners.

Location: Edmonton, AB 
Completed: August 2015
Size: 4,000 sq ft
Operatories: 2 private operatories + 4 private hygiene + 4 semi-private operatories
AWARD WINNER
2016 Architectural Woodwork
Manufacturers Association of Canada
Award of Excellence under $100,000
  • Socail_Media_Icons_Clipped_Grey_Facebook
  • Socail_Media_Icons_Clipped_Grey_Instagram
  • Socail_Media_Icons_Clipped_Grey_Twitter
  • Socail_Media_Icons_Clipped_Grey_Houzz